Monday, 16 December 2013

movie review --- Captain Philips



pic:  google
assalamualaikum...

now i'm back for a movie review..eh macam pakar dlm hal movie pulak kekdahnya..:P

last weekend, akhirnya me and hubby sempat jugak tengok this film and nasib baik masih ada kat panggung..kalau tengok kat cinema feel tu lebih sikit.

This story -- Captain Philips is based on true event, based on true story pasal one of US vessel which is Maersk Alabama yang di hijacked oleh somali pirates.

I've been sailing for almost 4 years --- ikut DH...so once aku dengar citer ni masuk wayang, memang i was so excited..this story pun dh pernah masuk national geography as well.
Filem ni memang betul2 rasa dekat dengan jiwa, rasa dekat dengan hati....sebab kalau sebelum ni ramai people out there yang sebenarnya tak tahu pun apa sebenarnya dan apa dugaannya bila belayar round the globe.  Selalu kita dengar kisah yang best2 atau kisah2 buruk je pasal orang kapal...kisah gaji besar, kisah orang kapal ramai perempuan, kisah orang kapal dengan perangai yang tak elok, kisah itu kisah ini.  But the truth is, setiap apa yang dibayar, sebesar mana yang digaji, sebesar itulah tanggungjawab yang perlu dipikul.  Dan yang pastinya, ia bukan kerja yang mudah.  Ini adalah salah satu cabaran dan dugaan yang perlu ditempuh.  

Bukan tak pernah sebelum ni DH email to me gambar yang kapal dia surrounded by berbelas-belas bot2 kecil yang kononnya macam bot ikan tapi..it is not...masa tu hati memang tak tenteram..doa dari jauh aje yang mampu kami sekeluarga kirimkan, agar suami dan anak-anak kapal yang lain sentiasa dilindungi. 

Walau dalam keadaan stress mana pun,   DH and anak-anak kapal akan cuba sebaik mungkin untuk menyelesaikan semuanya dengan baik.  Just imagine, they are all alone bila kat laut.  Kebakaran, cubaan ditawan lanun semuanya they have to face it alone, sementara tunggu bantuan tiba. 

In this movie, Tom Hanks acted as Captain Philips, memang great acting! 
the way he handle the stress situation, the way he manage their officers and crews onboard, seems like he is the real captain.  It reminds me of DH..mcm tu lah dia..receive news, checking his email, manage his officers and crews...
since the beginning of the movie aku dah sebak...why? 
captain philips send email to his wife:

'honey...just a normal routine..blablablabla...'(padahal masa ni, dia baru je berjaya patahkan lanun 1st attempt utk hijack the vessel, but then dia taknak buat family dia risau) ahahaha..and i know, DH pun buat benda yang sama bila dia belayar, mesti tulis, everything seems fine, weather ok...all ok..in fact, it is not...:(

the terms that they used in the movie, the location, ---- seriously i'm familiar with it.  so memang rasa sangat2 dekat.  I know some people may seems boring with this film, maybe lebih suke tengok cerita2 hantu bodoh dan membazirkan duit rm13 utk cerita2 takde input tu...but come on, this is such a great story, lagilah benda yang betul2 berlaku.  Budak kat sebelah aku siap boleh tido? erghhhh...
and bila lanun2 tu kene tembak masa hujung2 cerita, and some people still can laugh?? Helloooo, this is not a funny movie wei!  Masa tu Captain Philips was crying bila dia bukak mata, semua pirates tu dh kene tembak dengan SEAL team sebab nak selamatkan dia.  Kenapa Captain Philips menangis? Because of him, 3 pirates mati which they are not supposed to, tapi the SEAL team have no choice.  

The thrill action in this movie pun bagus.  Overall, cerita ni memaparkan apa yang benar2 terjadi...something good to share with.
Location yang digunakan masih belum cukup memaparkan keseluruhan apa yang ada di kapal, diyeorg cuma guna Bridge, engine room, and provision store dlm movie ni, kalau nk tengok keseluruhan "life at sea" kiteorg ada cd, hahahaha..tapi this is very exclusive preview...kalau nk tgk boleh la email to me, kihkihkih..:P  

 quote:


Tom Hanks on seafarers: 

"I was actually quite dazzled..you see these ships all over the world and you don't think much of them, you don't realize how many people are on board or how difficult they are to run. It doesn't look like a glamorous job, and it's not, but it's an important one, and there are stresses that you can't even begin to believe or fathom. I think the standard myth about it is it's a rag-tag group of men and some women who get together and paint the same bulkhead over and over again. But in fact they have a lot of pressure on them...it's a very dangerous job, as well as an important one and you have to actually be accomplished in order to get it done. I was very impressed with how hard it is, how much is involved in doing so much as loading a bunch of containers on a 585 foot ship and getting them halfway around the world."

unquote

Cerita ni memang best, rasa mcm nk repeat, repeat lagiiii.....pada yang belum tengok cerita ni, pls go and watch...tinggalkan la dulu cerita2 yang mengarut tak berfaedah atau cerita yang setakat untuk jerit2 peluk2 kuat ngan bf/gf kat dlm wayang tu..buat bazir duit jek...lagi bagus tgk cerita yang berinformasi, berbaloi rm13 ko dik....:)

Overall i gv 4* out of 5*

p/s:  Ya Allah, Kau permudahkanlah dan selamatkanlah semua pelayar2 kita.  Lindungi mereka ya Allah.  Aamiin.



best regards,
the sailor wife

Friday, 13 December 2013

from kitchen with love ---- homemade Barley Drink

assalamualaikum, :)

I bought Organic Pearl Barley brand Radiant from Jaya grocer last Tuesday, and planning to make my own barley drink, lebih bagus amalkan minum barley drink daripada minum all those sweet drinks, keep healthy people, ahaha!

Well, we can save a lot by prepare this drink at home, so tak perlulah nk beli air manis2 lain tu..but sometimes hubby still insisted to buy juices especially guava juice, hah yang tu memang his fav, so once in  awhile i think ok laaa...:P

Barley ni aku dah start soak petang semalam before keluar lunch dengan Jay, so it tooks almost 4 to 5 hours jugak aku rendam barley ni.  According to Kak dee, kalau rendam dulu before rebus, barley ni akan rebus sekejap je, and boleh hilangkan kulit luar barley tu.  

So sampai je rumah, aku tengok barley tu dah sedia untuk direbus, while tunggu barley tu siap direbus, aku layan tengok tv.  :)
Dah siap, aku biarkan barley tu sejuk and after that simpan dlm plastic container and letak dlm fridge.

Kalau biasanya orang lain buat air barley without blend the barley, but this time aku buat air barley dengan barley tu di blend...idea ni aku dapat masa minum air barley kat food court kat Miri, here comes the idea.  Setakat ni tak pernah lagi aku minum air barley area Shah Alam atau KL yang biji barley tu di blend, well aku rasa lagi mudah kalau diblend, sebab tak payah nk kunyah2, hahaha! dasar pemalas tau...makan nk, kunyah taknak? hai laaaa linda....

Aku suka minum air barley ni, tapi kadang-kadang kalau minum kat kedai mamak, or kedai2 makan, susah nk dpt barley yang best.  Even pernah terkena, order barley kat Pelita Nasi Kandar, tapi hampa bila air barley tu masam! euwww..ni mesti kes barley dah lama dlm periuk..erghhhh....

ok, barley yang dah siap rebus semalam aku masukkan dlm blender, letak air (pls do not pun tab water -- and pls use RO water or apa2 air putih yang dah dimasak)...lepas dh blend barley tu, masukkan dalam jar, campurkan air, dan letak gula ( jgn letak bnyk sangat gula, dah tak healthy la nnti :P) setakat ada rasa manis ringan2 ok la tu...:)

Siap 2 jar homemade barley drinks :) yeay, i put them in the fridge, so nikmatnya bila minum sejuk2 :)

homemade barley drinks

if u guys still tak pasti apa kebaikan barley, let's read below info :

Barley Water Health Benefits


Barley is a cereal plant that grows annually and belongs to the Gramineae (grass) family. It is one of the popular ingredients used in many breakfast foods these days. You can prepare barley water by boiling pearl barley, straining it, and then pouring the hot water over the rind. This is a popular traditional British soft drink. Some of the nutritional information and facts about barley water are as follows:

  • Barley water is a good source of dietary fiber and adding it to your daily diet will help you get the recommended daily dosage of fiber.
  • It is a rich source of phosphorous that is required for cell production and repair in the body.
  • It contains a good amount of copper and is therefore beneficial to people suffering from arthritis and other inflammatory diseases.
  • Ancient civilizations believed that barley water was a good remedy for improving complexion and reducing the signs of aging.
  • It is a rich source of vitamins B1, B2, B3, B5, B6, B9, and vitamin E.
  • It is also a good source of minerals like selenium, calcium, magnesium, iron, potassium, and zinc.
There are a number of nutritional benefits of barley water that help treat and prevent a variety of diseases and disorders.

Some of the main health benefits of barley water are as under:

  • Barley water helps lower cholesterol levels in the body because of its high fiber content. By maintaining low cholesterol levels, it in turn helps maintain better cardiovascular health and prevents a number of cardiovascular disorders.
  • Its rich fiber content also makes it beneficial for maintaining good bowel function. High fiber intake keeps the bowels healthy and regulates metabolism. Barley water helps restore fluid and electrolyte balance in the body, which is very helpful to those suffering from diarrhea. It is also helpful in treating constipation as high fiber helps in softening stools and allows easy excretion.
  • It is beneficial in treating coughs, cold, and other inflammations of the throat.
  • It helps prevent gastric inflammations by expelling harmful toxins from the body.
  • Regular intake of barley water lowers the risk of hemorrhoids and colon cancer. It also helps fight various bacterial infections in the intestinal tract.
  • Barley water reduces the risk of developing type-2 diabetes. It is a good source of magnesium that reacts with various enzymes involving glucose levels in the body.
  • It also lowers the risk of atherosclerosis and other cardiac diseases.

Barley Water For Women


Barley water is a healthy and nutritious drink for women especially during pregnancy and breastfeeding. Barley water not only helps increase lactation, it also soothes the after pains of breastfeeding and regulates digestion for both the mother as well as the baby. Barley water contains beta glucans that help in stimulating milk production in breastfeeding mothers. It also has a low glycemic index that helps in weight loss after pregnancy. Some of the main health benefits of barley water during pregnancy include:
  • It helps alleviate morning sickness and nausea
  • It improves digestion and prevents problems like constipation and hemorrhoids
  • It provides the daily requirements of essential nutrients to both the mother and the baby
  • It helps fight infections and diseases during pregnancy
  • It helps prevent yeast and urinary tract infections during pregnancy
  • It prevents gestational diabetes by controlling blood sugar levels
  • It helps prevent nasal congestion that is very common during pregnancy
  • It improves blood circulation and prevents problems like high blood pressure, varicose veins, and edema during pregnancy
  • It prevents the formation of gallstones during pregnancy
Other nutritional benefits of barley water are:

Regular consumption of barley water has a number of other health benefits as well including:
  • Weight loss: The high fiber content in barley water helps you feel full longer, which in turn helps in weight loss. Furthermore, it boosts digestion and metabolism, both of which play a vital role in helping you lose weight.
  • Urinary tract infection: Barley water has powerful diuretic properties that help in treating and preventing UTI. It helps increase urination and soothes urinary irritation, thereby treating urinary tract infections.
  • Kidney stones: Barley water is an excellent remedy for kidney stones and various other bladder problems. It helps nourish the kidneys, effectively eliminates stones, and prevents their recurrence.  
Side Effects:

Barley water being a natural drink, rarely has any major side effects on health. Experts consider it a safe natural drink for both adults as well as children. Only in some case there may be a few negative effects on health as follows:
  • Overconsumption may cause stomach irritation and loose bowels in some sensitive individuals.
  • People who are gluten intolerant should avoid drinking barley water as it contains gluten.



Saturday, 7 December 2013

from kitchen with love ---- Resepi Lala

assalamualaikum :)

bila tiba-tiba rajin nak memasak..well, i do love cooking, especially kalau ramai orang ada kat rumah, so seronoknya memasak dan ramai orang makan, dan makan beramai2..aha!  tapi one thing yang aku tak suka bila tinggal sorang2 kat rumah, memang masa tu takde mood nk masak, kalau masak pun cuma yang sangat super simple, contohnya maggi, :P (jangan tiru, sebab ini tak berkhasiat) tapi kalau nk tiru jugak, boleh tiru menu yang berkhasiat dan simple, --- brown rice, grilled chicken (marinate sendiri dengan blackpepper, a pinch of salt, mixed herbs...memang marvellous), and jgn lupa veggie ye, boleh buat steam veggie..memang mudah and simple, plus HEALTHY :)

Gambar IG dari one of my friend sangat menggiurkan, kikiki..sedap pulak tengok Nadwa post gambar lala..ku sangkakan dia makan kat kedai, sebab tengok gambar lala tu memang telan air liur, :P so aku komen kat gmbar IG diye, and ask her...'wah lazatnya, kat kedai mana ni?'---konon2 nak ajak my Nazmi gi makan la nnti...hheheh
sangkaan ku meleset, rupanya Nadwa masak sendiri la lalalalala, eh banyak plak lalalla, well, Nadwa masak sendiri Lala tu, nyummeh nye...:) cepat2 aku mintak resepi, and cepat2 jugak Nadwa reply bagi aku resepi...
Sebenarnya, dan sejujurnya aku tak pernah masak lala...so, why not i give it a try? Memandangkan aku ni ada bakat masakan mak, chewahh nk puji diri sendiri la ni? kihkihkih :P

Nadwa kata ni masak campak2 aje..biasanya menu campak2 la sedap..mari kita lihat, apa barang2 yang diperlukan...ehehhehe...

bahan-bahan

Lala lebih kurang 1kg
Cili merah hidup 1 - 2 batang (tumbuk, nak lumat atau tak pun boleh)
bawang merah, halia, bawang putih 2 ulas ( tiga2 bahan ni hiris mayang) 
serai 1 btg (titik)

PENTING
sebelum masak lala tu, tolong rendam dengan air terlebih dahulu supaya kotoran2 dan selut2 tu jatuh dalam air.  Ulang sekurang2nya 3 kali.

Selepas semua bahan-bahan dah disediakan, tumis macam biasa, tumis bawang, halia, dan serai sampai naik bau, kemudian masukkan cili merah hidup yang dah ditumbuk.  
Kemudian masukkan air, sukatan agak2.  Kalau suke ada berkuah, bolehlah lebihkan sukatan air.
Kemudia masukkan lala, garam dan gula secukup rasa.  Biarkan mendidih dan tutup api.

setelah siap dimasak, hidangkan lala dan hiaskan dengan daun sup dan daun bawang, wallaaa :)

simple je kan resepi yang Nadwa bagi ni...

************************************************************

semua bahan aku dah beli, semangat betul nk masak lala lah katakan...:)
tapi satu benda aku terlupa nk beli, kat rumah pun dah habis...apa dia? ooooopppss HALIA!
Fikir punya fikir, takpe..manfaatkan aje apa yang ada..therefore, aku lebihkan bawang putih, serai pun aku lebihkan.  and aku tambahkan air limau nipis, so kuah tu akan ada rasa masam2 sikit tapi taklah keterlaluan.  :)

jeng...jeng...jeng...



inilah hasilnya...

*
*
*
*
*
*
*

taraaaa, siap sudah lala ku! Lala masak simple nama diberi...kihkihkih :P santapan makan tengahhari hari ini bersama si dia...phewittt :D

Jom menjamu selera...

Bismillahirrahmannirrahim.....:)



love.
LNDNZMI

Wednesday, 4 December 2013

BBT chart Oct 22, 2013





Assalamualaikum...

* Sila click untuk gambar chart yang lebih jelas :)


Cycle untuk bulan 10, 40days, jadi according to the chart, tanpa edit sebarang info...line merah silang paksi X dan paksi Y shown aku O pada cd28, ermmmm...logik kah? lambat tu..tapi cycle aku 40days, mungkin ada logiknya.  Luteal phase 11days.

Yang menjadi persoalannya, kenapa aku O lambat iaitu pada cd28, kalau ikutkan last month pun aku O pada cd29.  Macam biasalah aku beruntung sebab kawan2 ttc yang rapat dengan aku rajin dan suka buat research, we change info and share info...

jadi, kesimpulannya...apa yang kami dapat, actually banyak yang kami dapat..tapi ni antara kesimpulannya kenapa aku O lambat.

Quote:

the first thing to do is to start a fertility and temperature chart.  This will confirm exactly if and when you ovulate.
Delayed ovulation may possibly decrease your chance of conception for several reasons:
1.  You ovulate less often, so your chance of getting pregnant over time are less (for example, if you ovulate on CD14, then you ovulate average 13 times per year, but with a 39-day cycle you ovulate on cd25, or only about 9 times per year, which is about one-third fewer times.)
2.  Delayed ovulation may be a sign of poor egg quality.
3.  Even if fertilization occurs, with delayed ovulation the endomtrium (uterine lining) has aged since the beginning of your cycle and may no longer be ready for the implantation of the fertilized egg.


Unquote.


So what should i do in order to get better egg quality?  sekali lagi perbincangan dilakukan...perghhh bunyinya macam para gynae mencari solution untuk pesakit gitu...tapi akulah pesakitnya, akulah doktornya..bersama rakan-rakan doktor yang lain, iaitu doktor wanda dan doktor jay, kahkahkah! 

i need to focus to take multi-vitamin, vit b-complex, vit c,  vit e WITHOUT FAIL..bolehkah linda? hahahah..mesti lah boleh...so we will compare BBT chart bulan seterusnya..harap2 ada perubahan positive :)

jumpe lagi dalam entry seterusnya...:)


love,

Monday, 2 December 2013

Majlis Tahlil dan bacaan yassin utk arwah Daryan Darda

Assalamualaikum :)


Alhamdulillah selesai sudah majlis bacaan yassin dan tahlil utk arwah baby Daryan Darda anak kepada Reen Zuhdi.  
It was an adhoc plan, since Reen pun still not well..kami membantu apa yang perlu...and alhamdulillah rakan-rakan terdekat jugak turut hadir menyempurnakan majlis.  
Abg fir dengan kak dee tak dpt join majlis tahlil semalam tapi sebelum gerak ke Melaka, diyeorg sempat jugak bantu and tolong aku kemas rumah.  Angkat dining table dan sofa, siap pasangkan carpet.  Kalau nk buat sorang memang tak larat, lagipun DH takde jugak semalam, dia masih di Miri.  
Majlis started after solat Isyak berjemaah around pukul 9pm.  

Arwah Daryan Darda pergi ketika berusia 5months dalam kandungan, disebabkan heartbeat dropped, he only survived for 5mins lepas Reen di induce untuk normal deliver.  Moga jannah buatmu Daryan Darda. Aamiin.  Arwah dikebumikan di Tanah Perkuburan Bukit Kiara.  

Buat rakan-rakan yang membantu dan hadir, terima kasih banyak2.  

Dear Reen, be strong for Khai and DD, redha dengan pemergian arwah.  Allah dah rancangkan satu perjalanan yang pasti ada hikmahnya.  Always remember, u are not alone.  



Love,

Wednesday, 27 November 2013

Saya tak faham...

Saya tak sedih bila tahu ada orang sekeliling saya preggy, lebih-lebih lagi kawan2 terdekat. Tapi saya jadi sedih bila mereka ni seolah2 takut nak bgtahu and announce yang diyeorg ni preggy, kenapa? Secara positifnya saya rasa, ohh mungkin diaorg taknk sy kecik hati, atau diyeorg nak jaga hati saya, diaorg taknk saya sedih, mungkin laa..

Berita gembira yg pada sy sepatutnya dikongsikan bersama-sama, especially orang tu adalah keluarga terdekat atau kawan-kawan sekeliling kita. Kenapa nak sembunyi2, anak halal, anak yang selama ni ditunggu2, apa salahnya kongsi rasa bahagia tu dengan saya?

Apapun alasan yang diberikan, doa saya sentiasa mengiringi kalian, yang kenal atau tak kenal, yang nak bgtahu atau terus nak rahsiakan..hak anda, saya hormati. Maafkan saya sebab berkecil hati. Jaga diri, jaga baby...semoga Allah lindungi kamu, dan kita semua.

Aamiin



Love
Linda

Sent from my iPhone

Tuesday, 26 November 2013

Anak angkat...bila? Esok, atau ......

Memandangkan usia perkahwinan aku yang dah agak lama, ada jugak sokseksoksek yang suruh kiteorg amek anak angkat, ada jugak yang bertanya, yang bagi pendapat lebih baik amek anak angkat, nanti dapat anak sendiri. 

Sebelum ni pun ada jugak orang sekeliling aku yang amik anak angkat, dan akhirnya diyeorg dikurniakan zuriat sendiri, lepas pregnant naturally, tak lama lepas tu pregnant lagi, alhamdulillah.  aku pun tumpang happy, sebab aku tahu mcm mana rasanya menunggu...:)

Persoalannya, aku nk amek anak angkat untuk mengandung atau aku betul2 amek anak angkat dengan niat utama nk membantu kanak2 yang memerlukan kasih sayang?, dan in shaa Allah dengan izin Allah suatu hari nnti aku jugak akan merasai nikmat mengandungkan anak sendiri.  

Aku pernah dengar orang kata 'aku nk amek anak angkat la..nnti mengandung.' --- hurmm? macam ni ke pemikiran segelintir daripada kita.  Ingat apa, amek anak angkat harini, esok terus mengandung?  Pada pendapat aku, mengambil anak angkat adalah salah satu ikhtiar kita dalam usaha memperolehi zuriat, Allah tahu niat sebenar kita, Allah tahu keikhlasan kita walaupun tak perlu kita ungkapkan.  Tapi kalau semata-mata cari and amek anak angkat, dan rasa anak angkat boleh buat dia mengandung, apa akan jadi kalau bila kita dh jaga anak angkat tu, kita masih tak preggy?  Tanggapan "amek anak angkat nnti mengandung"...aku rasa kurang tepat..

Aku dan DH pernah bincangkan soal anak angkat, bila aku tanya DH, either dia dh sedia untuk amek anak angkat or not, dia kata, NOT YET, same goes to me.  So decision sepakat dari kami..mungkin bukan sekarang atau masa terdekat, tapi itu mungkin.  Segala kemungkinan masa akan datang sape tahu ye tak?  Banyak hal yang kami fikirkan, sebab anak angkat bukan lagi anak angkat bila kita bersedia mengambilnya.  Kita kene jaga dia, didik dia seperti anak kita sendiri.  Kami taknk ada rasa berbelah bahagi jika ditakdirkan aku preggy anak sendiri.  Setakat ini, kiteorg masih bersepakat untuk berusaha dulu.  Banyak perkara yang perlukan deep consideration.  In shaa Allah kalau satu hari nanti kami dah bersedia amek anak angkat, kami takkan lepaskan peluang yang ada.    Benda ni benda serius, bukan boleh dibuat main-main..kena bersedia dari segi mental, fizikal dan kewangan.  Selain dari tu, keputusan bersama perlu dicapai, kalau kita sorang je yang beria2 tapi suami masih tak sedia pun tak boleh jugak, atau kalau suami dah beria2 tapi kita tak yakin dengan keupayaan diri pun tak boleh jugak.  

Amik anak angkat tak sama mcm beli barang, kalau rasa tak suke boleh buang atau pulangkan semula.  Jadi sebelum buat apa2 keputusan, fikirlah sedalam-dalamnya.  

Prosedur untuk mengambil anak angkat:



love

Monday, 25 November 2013

TRYING TO CONCEIVE GROUP MALAYSIA (TTCGM)

Assalamualaikum sisters, adik kakak, abg pakcik makcik, atuk nenek..:)




Since TTCGM ditubuhkan few years back, dengan ahli yang less than 100, now kita dah ada 1000 + (active and non-active). Yang non-active tu termasuklah silent reader, sometime dia baca tapi tak komen, kadang-kadang komen sekali lepas tu senyap je, and ada yg dalam group tu, baca, tapi tak komen and tak join any activity. Mungkin untuk silent reader ni, ada jugak dari silent reader lama2 jd kepochi reader, EH? Bukan2, jadi active reader, rajin up post, rajin kometa nak members yg mcm ni, so bnyk info yg bermanfaat.
n, rajin bagi info, rajin join activity, kiranya rajin segala, bagussss anak sapa ni? Ahahahaha...honestly, ki
Bila dpt email dari anonymous and request suruh add into this group, aku pun jarang nak tanye history ttc orang tersebut, biasanya aku terus add. Tapi lepas ni, pada sape2 yang nak join, pls introduce a lil bit about yourself and ttc journey.

Kami accept and add most of new members request, and antara matlamat support group ni adalah untuk bagi POSITIVE VIBES and sama2 membantu antara satu sama lain. Aku jadi stress bila ada member baru yang tak ikut guidelines dalam group tu. Lupa baca guidelines kot? So to those member baru yang nak join dan lepas dah di add dlm group tu, please, please, please...hah! Tengok dah 3 kali please....baca guidelines, tak paham sekali, baca 2 kali...tak salahkan?

Jom, email me thesailorwifediaries@gmail.com if u're interested to join TTCGM, we welcome u in advance :)


Love


Sent from my iPhone

Sunday, 24 November 2013

Tahun pertama perkahwinan, perlukah kita bersedih tanpa zuriat?

Assalamualaikum sisters :)

Harini duduk sorang kat rumah, sementara tunggu baju2 siap dibasuh, aku rajin pulak nk tulis pasal pengalaman tahun pertama perkahwinan.  Memang tak dinafikan, most of us bila dah mendirikan rumahtangga je, mulalah dah busy nk ada anak, kalau bukan kita sendiri yang bising nk ada anak, mungkin orang sekeliling kita dah sibuk2 tanya bila nk ada baby, cepat2 lah ada baby, blablabla...stress tak? ye..kadang-kadang kita tak stress pun jadi stress dengan soalan-soalan yang kita sendiri tak tahu bila rezeki kita.

Next year tahun ke 8 aku and DH mendirikan rumahtangga..alhamdulillah kami masih bahagia, walaupun tanpa rezeki anak-anak.  Kalau orang kata atau bertanya..jawapan aku tetap sama, 'tolong sama-sama doa untuk saya, thanks'...aku pun tak sekuat ni masa mula-mula dulu..tak payah tahun pertama kawin la, hari pertama pun ada yang dh bunyi2, cepat2 la dapat baby...fine, aku amek tu semua sebagai doa orang sekeliling aku...terima kasih.  Tapi aku yakin, Allah takkan duga kita diluar kemampuan kita..korang yakin benda yang sama tak? so, kalau ada orang tanye2 jawap je lah seelok mungkin, memang kadang2 kita rasa sentap, ye lah kita pun manusia jugak, apa yg diyeorg expect kita nk jawab kan? kalaulah buat anak tu semudah macam buat rumah guna tanah liat, aku rasa anak aku dh sedozen kot? ahahaha...:P

Percayalah...i've been there..macam2 soalan orang tanye, dari aku rajin nk jawab, sampai lah aku potong je jwpn tu bagi ringkas...aku pernah sentap bila orang tanye, aku pernah sedih bila orang tanye, aku sedih bila dengar orang lain dpt baby, aku sedih bila pergi visit baby and hold baby tu...tapi sampai bila aku nk sedih? aku rasa tak fair untuk diri aku...Orang takde anak memang ditakdirkan untuk sedih ke? PASTI TIDAK! Orang yang belum ada anak kene sedih ke bila orang lain preggy? Bila orang lain mengandung dan mengandung lagi? bila orang lain tanye pasal anak? Jawapan aku:  NO! Kita tak boleh sedih, malah lebih baik kalau kita sama-sama kongsi rasa gembira tu, sama-sama kita doakan untuk mereka2 yang mudah mengandung, mungkin satu hari nnti kita pun akan rasa benda yang sama.  Allah tu tak pernah kejam...
Setiap tahun sepatutnya kita menghargai perkahwinan yang dah kita bina...kalau kita nk sedih dan stress, terasa hati dan sensitif dengan cakap2 orang perilaku orang terhadap kita secara langsung atau tidak langsung, aku rasa sangat tak berbaloi.  SANGAT.

Aku bukannya tiba-tiba dapat kekuatan utk tepis segala rasa sentap, atau segala rasa sedih.  From time to time, aku belajar fikir positif.  Aku fikir, mesti ada yang masih kurang dalam diri aku, yang aku sendiri tak pasti part yang mana, so aku kene improve satu2..when the right time tiba, aku yakin Allah mesti bagi rezeki, untuk aku dan untuk mereka yang belum dikurniakan zuriat, kalau bukan dari rahim aku sendiri mungkin dari rahim orang lain, dan aku berpeluang membesar dan mendidik dia macam anak aku sendiri. Dugaan dan ujian sekecil ini kalau kita tak mampu nk tempuh, mcm mana kalau datang ujian lagi besar tentang rumahtangga kita, tentang masa depan kita, tentang anak-anak kita?

Setiap tahun perkahwinan adalah tahun-tahun yang bahagia.  Ada anak atau takde anak bukan pengukur kebahagiaan perkahwinan yang kita bina.  Jangan terlalu cepat stress atau sentap atau sedih.  Fikirkanlah, especially bagi pasangan2 yang kawin2 terus nak ada anak, bila tak preggy bulan pertama, dah stress,...tunggu bulan kedua, pun tak preggy lagi..masuk bulan2 seterusnya terus sedih stress dan salahkan diri sendiri.  Pls stop doing that, janganlah sedih2..u should enjoy ur life berdua sementara masih belum dikurniakan zuriat.  Bahagiakan suami, bahagiakan family.  Peduli kata2 orang.  Jaga hubungan suami isteri, itu lebih penting.

Kita fikir, bila kita mengandung je, tamat dah soalan2 dari orang luar, atau dari orang sekeliling? arghhh tipu laaa..soalan orang takkan pernah habis...percayalah...dari korang mengandung, lepas tu korang bersalin, lepas tu korang ada anak, memang soalan orang sekeliling kita tak habis.  Jangan fikir, bila kita mengandung je, automatically soalan orang sekeliling pun TAMAT.   Memang tak mungkin..so takkan tiap kali orang tanye soalan kita rasa nk stress...banyak lagi benda lain yang kita kene fikir.  Mengandung bukan pengakhiran sebuah perjalanan kehidupan, terlalu banyak lagi yang kita kene tempuh, bersediakah kita?
Situasi macam ni selalu berlaku:

'eh bila ko nk tambah anak lagi, yang sulung dah 2 tahun?'
'anak ko semua lelaki, bila nk dpt anak perempuan pulak?'
'anak ko semua perempuan, kene dpt baby boy ni'

see, soalan takkan pernah habis.  :P

Daripada kita sedih atau stress fikirkan bila kita nk mengandung mcm orang lain, aku rasa lebih baik kita bersyukur dengan apa yang kita ada.  Cakap lebih mudah dari nk buat, tapi kalau tak cuba buat mcmmana korang nk tahu? kita asyik sedih memanjang, nk cuba positif pun susah....jadi, twist our mind.  Count our blessing instead of fikir benda sedih yang kita tak ada..  To be positive mungkin susah kalau kita dah terbiasa fikir negative, tapi tak mustahil kita boleh jadi positif kalau kita cuba.. cuba berkawan dengan kawan2 yang positif, jauhkan negativity dalam fikiran kita.  Tak perlu asingkan diri, sebab rasa diri ni kerdil dikelilingi mereka yang dah ada anak atau yang preggy.  Campur tiap majlis sosial yang ada, pergi kenduri kendara, pergi majlis2 gathering atau majlis2 birthday anak kawan atau sebagainya.  Kalau korang rasa dengan menjauhkan diri, korang jadi lagi kuat, ntahlah aku rasa tu bukan caranya.  Bila kita tak bercampur dengan orang kita akan lebih sensitif, sedih memanjang.  seriously memang rugi, and kita tak adil.  Be fair to ourself people.

Rugi...bila kita bersedih terlalu lama...rugi rumahtangga kita bila kita terlalu emo, sentap..enjoy puas2 hidup berdua, sometimes perkara-perkara yang tak terduga berlaku bila kurang berharap.  Alhamdulillah kita punya suami, punya keluarga yang supportive.  Cari alasan sendiri untuk kita kuat, jangan bagi peluang untuk orang buat kita sedih.  Jauhkan diri dengan orang-orang negative.  Be cool, :)


love

Thursday, 14 November 2013

Langkawi, entry yang tertangguh...

Assalamualaikum sisters...:)


Akhirnya....selamat sudah holiday trip ke langkawi dengan member2 yang lain...total semua sekali 12 adults and 4 kids.  Memang meriah sangat, sebab yang pergi semua 'satu kepala'..yang paling best bab makan, sebab semua pun 'hantu' makan!

Trip ni dh lama dirancang since reen preggy lagi, maknanya dah 7 bulan lepas la kot start kiteorg plan nk gi langkawi.. tup tup sekejap je dh bulan 11..mula2 nak pergi 3 hari 2 malam..tapi rasa mcm skjp sangat, so akhirnya we decided to stay for 4 hari 3 malam.   Macam lama je 4 hari kat Langkawi, macam takde apa je nk buat kat sana...tapi...4 hari kat sana so far memang cukup and penuh aktiviti...tu pun bermandi manda kat laut pun tak sempat..dapat mandi sekejap je 1 jam lebih, aduiii rugi woo..dah la resort yang aku duduk dekat/berhadapan dengan laut, tapi aku tak sempat nk terjun laut....so mungkin ada alasan untuk pergi lagi next time? Hahahaha!

Sebelum pergi, kiteorg dah siapkan budgeted expenses per couple utk 4 hari 3 malam kat sana, so senang la nak start menabung before the actual date.  Expenses tu termasuk lah sewa 1 kereta + 1 van (pregio), fuel utk 4 hari + duit makan.  Kitaorg buat pool money utk duit makan, so let say per couple bayar rm100, so 6 couples dah rm600, and kite manage with that rm600, kalau let say tak cukup kita tambah lagi..alhamdulillah, semua pun ok and agree dengan cara macam tu.  So tak lah bila kat sana, makan satu meja tapi bayar asing2..nmpk macam awkward pulak..ntah, tapi kalau gi jalan2 in a group, aku lebih prefer buat pool money..:)

Bilik hotel awal2 aku dh reserved.  Atas cadangan Jay, kiteorg pilih utk stay kat Langgura Baron Beach Resort, memang sangat dekat dengan airport and chenang beach.  Masa awal2 call Langgura tu, receptionist tu kata, tak boleh nk booking awal and dia suruh aku call next time.  Aku risau kalau2 resort tu dah penuh sebab tu la aku nk booking awal.  Selalunya kalau aku dengan DH pergi langkawi, we will stay kat Berjaya Resort, jauh dari Chenang Beach, and kawasan tu a bit isolated.
2 minggu lepas 1st called tu, aku call lagi...kali ni staff langgura cakap bilik tak cukup...sebab kami ber-6 so semua pun nak bilik deluxe.  Alamak! Macam mana nih? takkan la nk stay kat resort asing2 mcm tak syiok la pulak...aku cari idea...hah! cuba booking online...rezeki, memang rezeki bila booking through beeagoda ke website ape ntah, aku pun tak ingat...the best thing is...aku dpt reserved 6 bilik deluxe! yehaaaa...on the spot dapat confirmation num..ok bab bilik kat sana nnti dh SETTLE :)

Camy and Wanda try carik best rate utk sewa van dan kereta...aikk kenapa dah ada van, and then sewa kereta lagi?  ye lah, bag kiteorg banyakkkk...bayangkan ada 6 family, dengan 4 family ada kids, well, tahulah barang2 utk anak2 kan byk...lagipun lebih selesa, tak berhimpit2 penuh satu van..tu baru orang je, nnti kalau dh singgah2 sana sini, mesti ada nak beli apa2..mesti tak cukup ruang nnti..alhamdulillah, sekali lagi kami dapat harga sewa utk van dan kereta yang memuaskan, actually below budget price..wow! Kebetulan Madi ada pakcik kat sana, so total utk van (pregio) + kereta (avanza) = RM250 per day.

Bilik deluxe kat Langgura Baron Resort, RM160 per night, ada dua katil besar, bilik ada bathtub, ade aircond, ada kipas, so dengan rate RM160 per night tu kiteorg rasa memang berbaloi :)

Tempat2 must visit kat langkawi memang kiteorg tak lepaskan peluang utk pergi..cuma kali ni tak dpt nk gi Tasik Dayang Bunting walaupun dalam plan asal memang ada, tapi disebabkan cuaca haritu tak elok, so kiteorg cancel aje..lagipun aku dh pernah pergi tasik dayang bunting tu..maybe next trip la pergi lagi..

Shopping? Biasalah kalau kat Langkawi mesti shopping coklat dengan barang2 rumah (pinggan mangkuk, pisau, sudu, set tefal, set correlle, set noritake and all that).  Memang untung kalau beli kat Langkawi, sebab harga dekat KL quite expensive utk set noritake atau tefal.  Utensils Tefal pun kat Langkawi baru RM19.90, tapi kalau kat KL RM40 (lebih kurang this price).  So good buy right? :))



outdoor photoshoot a night before balik @ Awana Porto Malai, Langkawi

Trip to Underwater World, Langkawi - All of us

berfikir-fikir, next trip nk pergi mana?  Aku suggest utk pergi travel gune motor-home, sounds interesting right? Mungkin dh boleh start survey2 harga...:)


Love

Wednesday, 30 October 2013

Tambah lagi ahli keluarga :) Alhamdulillah...

Assalamulaikum sisters,

Kalau ikutkan entry lama, rasanya dh kene update info terkini, sebab aku dah ada total 6 anak sedara, wow! Meriah...
Puteri ke dua daripada adik ipar aku, nama Cik Kiah! Ahahah..takkanlah cik kiah? Eh, kenapa tak boleh ke? Evergreen tau nama Kiah tu, tapi bukan kiah propa tau! :P. Rasa mcm best nak panggil Cik Kiah, biarlah org lain nak panggil dia dgn nama lain...nama sebenar Wan Bella Zakiah, and family members yg lain panggil Bella, feeling2 bella edward gituuuu :P Cik Kiah ni aku tak pernah jumpe live in person...aik kata anak sedara, kenapa tak pernah jumpa live, biar betul? Ia betullll, tak tipu...well, katanya teknologi dihujung jari, so kita SKYPE aje laa, kan senang...;) ok2, Cik Kiah kat UK skrng ni, so in shaa Allah bila dia dh besar nnt baru aku and DH dpt jumpe. :).

Alhamdulillah, alhamdulillah...
Walaupun aku and DH belum ada anak sendiri, kiteorg ramai anak-anak sedara..:)) anak-anak sedara pun anak kita kan? So takde masalah untuk manjakan diyeorg..cuma kena berpada-pada, nnt lain pulak dari ajaran mak ayah diyeorg pun tak bagus jugak.

Muhammad Dharis Furqan dh 1 tahun 6 bulan, Alea Irdina dh nak masuk 6 tahun next year, Aliy 4 tahun next year, Awiy sebaya Furqan beza bulan je, Damia 2 tahun lebih.
So the youngest dan paling terbaru adalah Cik Kiah, yeyeahhh :)

Mana lagi aku n DH sayang? Oh no, no, no! Sayang lebih, atau beza-bezakan kalau boleh tak perlu ada. Tak semestinya MDF is anak sedara from my side aku kena syg lebih, atau sebaliknya. Cuma memandangkan kak dee yang rumahnya lebih dekat dengan umah aku, plus masa my DH still sailing and abg fir pun belayar, kita tinggal sama-sama, lepas tu masa kak dee preggy pun mmg bnyk habiskan masa dengan aku, most of time. Jd tak hairanlah kalau pakcik kenit MDF tu lebih rapat dengan aku, and DH :). Telinga kembang pun dh mcm telinga aku, kehkehkeh!

Angah and family kat Kuantan, jarang jumpe AI, AA, AA..tapi they're still rapat dengan kitaorg bila jumpe..alhamdulillah, hasil didikan yg baik mak ayah diyeorg. :) kalau kiteorg balik kuantan umah mama abah, siap laaa bilik kiteorg kejap je penuh ngan diyeorg duk melepak kat bilik, bwk mainan masuk bilik..memang heaven la..kadang2 sampai angah panggil diyeorg keluar, sbb riuh dah dlm bilik tu :P kalau aku bg Alea main kat hp, aliy pun nak jugak..so telefon DH la jadi mangsa, kehkehkeh! Awiy pun dh pandai, bila bukak lagu Angelina tu, kemainnnnn lagi dia berjoget. Ahahahha.

Damia n Cik Kiah jauh kat sana...harap2 bila damia n cik kiah balik msia, dia still kenal kiteorg :))

Kasih sayang kita bukan utk org tentu saje, kasih syg kita untuk dikongsi dengan keluarga, anak sedara. Tak semestinya kita belum ada anak, kita tak boleh nak syg anak org lain, kan? Lebih2 lagi anak sedara sendiri, ada kaitan secara langsung dgn kita. Takde sebab utk kita beza-bezakan...:)
Yang penting, kami bahagia dengan anak-anak sedara kami..so who's next? Cepat2 boleh tambah bilangan anak sedara, tambah meriahkan lagi :))))


Love
Linda

Sent from my iPhone

Tuesday, 29 October 2013

Peanut candy for Labuan

Hi,

Calling for those live in Labuan and nak beli peanut candy/kacang tumbuk sedap, lazat secara in bulk, large quantity, pls whatsapp me by today.

Ada special offer for postage cost/delivery charge.

Whatsapp me now 017-9716677

Thank u :)

Sent from my iPhone

Tuesday, 22 October 2013

BBT chart

Assalamualaikum...

Kalau tak silap sebelum ni, ada jugak linda tulis entry mengenai bab BBT chart, the benefits and all that..
boleh refer kat sini: BBT and me

so kali apa kata kita tgk sikit bbt chart linda...

cycle kali ni agak panjang dari yang biasa...biasa 35days, tapi kali ni 41days...
few days ago, aku suruh pakar-pakar dlm membaca bbt ni tgk bbt chart aku...:)
kalau nk ikutkan bbt chart aku ni banyak lubang-lubang, ade lagi kawan-kawan lain
yang lebih gigih tak pernah langsung ter-miss amek suhu every morning...so, lepas ni aku kene gigih 
lagi...insyaAllah..

ok, jom tgk skit bbt chart ni...



gambar 1


ok, gambar 1 kat atas ni, bbt chart latest setakat ni...takde O line, takde coverline memandangkan certain data yang tak mencukupi..
info:
bulat2 atau dotted kosong sebab aku amek temperature pada waktu yang berbeza...:P
garis putus-putus tu pulak sebab aku tak amek suhu beberapa haritu...yg tu sebab aku demam, so aku tak plot, and aku tak record pun temperature aku...sebenarnya, tak jadi masalah kalau nk record, cuma dlm other info tu, kite kene isi yg berkaitan contohnya: fever, fatigue, etc




gambar 2

so now, kite refer kat gambar 2 ni pulak...sebenarnya ia adalah graf bbt yang sama seperti gambar 1, tapi....kenapa ada line merah? line merah berpalang?
ok, the other sifu of bbt, merangkap kawan aku jugak yg expert bab bbt ni, suh aku isi few data yg missing..iaitu tempt yang aku tak masukkan 10, 11hb....so bila aku cuba2 isi, jeng..jeng..jeng....
keluarlah line melintang paksi x, dan paksi y...garis merah yang tak putus2...kalau ikutkan aku O pada cd28, wow! kenapa? mungkin antara sebabnya aku punya kitaran haid yang panjang...tak sama macam sesetengah orang yang lain, normal kitaran haid adalah 28 hari..jadi O biasanya around cd12-cd14..korang tahu kan nk kire tarikh O korang? tak tahu? ermmmm...cuba tanya mr.google la yeh...:P

jadinya, harini 22/10 early morning...aku amek temp, it shows...36.43..and automatically bila suhu aku menjunam bagai ke dalam gaung, aku tahu...aku akan period...harini...secara rasminya bendera merah berkibar-kibar....:P

bestkan bila ber-bbt ni...bukan setakat boleh tahu bila akan period, bbt ni jugak boleh guna utk family planning...unless uolls memang tak kisah bila O atau tak O main hentam aje, ada rezeki, ada..takde cuba lagi..mungkin itu untuk orang yang senang nak conceive..tapi orang-orang istimewa macam kami ni...apa aje cara akan kami usahakan dlm usaha nk dapatkan zuriat...:) kami kene betul2 tahu bila waktu O, so that chances utk kami lebih tinggi, mudah2an...:)

harap2 lepas ni takde lagi garis putus2 tu, kalau boleh taknk lagi ter-miss amek temp tu...

btw, aku taklah terror sangat bab ber-bbt ni, tapi basic sikit2 oklah..kalau korang rase nk tahu lebih lanjut, feel free to email me ok? linda.azrul@gmail.com

kalau dh biasa buat bbt ni, nnti rasa rindu kalau dh lama tertinggal..eheheh..jadi addicted pun ada...
and bila tiba bendera merah berkibar aje, u know that....it's GAME OVER! so start semula utk next cycle...
dh macam main game pulak kan? tapi best..tak caya? jom cuba....:))



love,

Sunday, 20 October 2013

3cixty plus - testimoni and review

Assalamualaikum...

Entry kali ni kita cerita pasal review/testimoni 3cixty plus.

Alhamdulillah, aku dpt cuba produk yang bagus ni PERCUMA sebab aku terpilih sebagai pemenang sebab share pasal 3cixty plus.  Well, aku sebenarnya pun tengah tercarik2 produk yang bagus, but not so expensive utk dibelanjakan tiap bulan, maklumlah macam2 produk yang ada kat pasaran ni..tak tahu nk pilih yang mana...keutamaan aku ialah, dari segi harga, biarlah berpatutan, kesan yang bagus, dan lebih2 lagi biarlah selamat dan halal..betul tak? tak guna jugak kita spend beribu2 utk kecantikan luaran dan dalaman tapi hasilnya tak seperti yang kita nk..betul tak? :)

ok, back to the review...

lepas habis 10 sachet ni....sebenarnya sebelum habis 10 sachet pun, aku dah dapat rase the best thing 3cixty plus ni pada aku....
mula2 aku takut rase 3cixty plus ni tak sedap, tapi bila dh cuba...sedapp oiii...rase macam masam-masam skit, kire memang senanglah nk minum..nyummmsss....
seperti yang dinasihatkan, pengambilan 3cixty plus lebih elok sebelum tido, sebab masa kita tido tu, 3cixty plus akan menjalankan kerja2nya...:)
so, esoknya bila bangun pagi...aku rasa kulit muka aku tak oily...well, aku ni jenis combination skin type..especially kalau bangun pagi, kat bahagian T zone aku akan oily...tapi, bila aku minum 3cixty plus ni, besttttnyaaa rasa bila bangun pagi muke tak oily......teruja! terujaaaa!

honestly, i'm not into product yang memutihkan kulit, sampai aku rasa sesetengah orang tu dh mcm vampire pun ada, sampai tak nmpk natural dh warna kulit tu..menakutkanlah! 
aku suka product yang more into natural, which is, tidaklah memutihkan seputih2nya..aku lebih suke warna kulit aku sekarang, cuma aku nk kulit bersih, flawless...tapi bukanlah putih seputihnya..itu pendapat aku lah...

3cixty plus ni tidak dijual di kaunter2 jamu herba mcm kat tesco giant tu semua...kalau nk cuba, uolls boleh beli aje online...senang, mudah, cepat...terus sampai depan rumah...

click sini 3cixty plus BEST 

jom ramai2 cuba...harga pasti terbaik...kesan yang bagus, selamat dan halal...






love,
LNDANZMI

Wednesday, 16 October 2013

3 different price in 3 different countries :)

Dilemma Speedy part 2.


Other than research review either to go for Speedy 30 and 35, i also do price comparison between Malaysia, Jakarta (Indonesia) and Singapore.



Here the details :

Malaysia price for
Speedy 35 --- RM3050
Speedy 30 --- RM2950

Singapore price for ( in Singapore dollar, at time currency exchange is 2.56)
Speedy 35 --- $1160
Speedy 30 --- $1140

Jakarta (Indonesia) -- (at time currency exchange is 3.1)
Speedy 35 --- USD1050
Speedy 30 --- USD1020

From the price comparison, LV price in Malaysia is a bit expensive compared to Singapore price, while Jakarta LV price is more expensive compared to Malaysia and Singapore.
Not much different in term of prices between Speedy 35 and Speedy 30, few dollars extra, few RM extra.

Not to forget, if u're not local, and u purchase ur LV in Singapore, u can get GST exemption for 5.5%, while there is NO GST tax exemption if u do purchase ur LV in Jakarta.
U do the math, as a buyer, i'm sure we'll make the best decision :) save money if u can, even just a few dollars, regardless it is only rm50 saving..still..money wo!

Till then, see on the next post :)

Love
LNDANZMI

Sent from my iPhone


Peanut Candy...peanut candy in the house... (Barley Peanut Candy - Original dan Coffee)

Iklan sebentar ye?

Kami ada menjual peanut candy...ada 2 flavors...Original and Coffee..dua2 pun best, sekali makan memang tak boleh stop dah...:)

Kalau nk mix Peanut Candy Original dengan Coffee pun boleh...

COD area shah alam.

Harga? Pasti menarik...

RM30 --- 50 pcs (termasuk postage)
*utk Sabah dan Sarawak -- additional rm5


Sebarang pertanyaan, order atau pembelian secara pukal, sila whatsapp 017-9716677/019-6134537



Cepat! Cepat! Order sekarang...:)



peanut candy yang sudah siap di pack utk di post ke Sarawak :)







50 biji dalam satu balang....sedap! dan paling penting ia adalah organik :)
RM30 SAHAJA untuk 50 biji




Monday, 14 October 2013

in dilemma...Speedy 30 or 35?



Although I already have a few LVs, yet I still want new piece ;)

Having a designer bag ni mungkin tak penting for certain people, some said it is not necessary at all, but for me, we don't have to spend every month for new handbag, semuanya ikut kemampuan.  Kalau rase masa tu memang takde duit, why we want to force ourself just to buy that luxurious brand? Sanggup cut here and there, just to have that luxury handbag.  I'm not like that. I'll do a calculation, IF i got extra money, yes..definitely i'll buy my fav handbag :) heeee

lagipun i'm talking about LV which is still affordable to have it, masih lagi dlm kategori mampu milik :)
Lainlah other luxury brand eg: Chanel, Celine, Hermes and etc ---- utk yg ni, aku tak tahu bila nak merasa pakai, dapat merasa pegang pun mungkin dalam mimpi ;)

So now, after a few reviews, i still can't decide which one should i go for, ermmm 30 or 35 Speedy Damier Ebene? I've read lots and lots reviews...kadang2 dah tekad i'll go for 30, tapi bila baca review lagi, i think i'll go for 35..

I do asked opinion frm my two beautiful sisters, which i always refer to if i want to buy something...tak kisahlah baju, tudung, kasut, or anything...because i believe yg my sisters can be relied upon. :) well, i know they'll give their honest opinion, if tak cantik they will tell me, tak cantik..if ok-lah means OK-lah, if memang suits me, then they'll tell...best kan?

Not only i did lots of review, I went to LV boutique as well, i showed my Nazmi and kak dee which handbag yg aku suka...cuma i can't decide on the size, again 30 or 35?
At 1st hubby said --- 30 is nice ;) and i know about it, cuma to me 30 just too common..most of the time i saw people will carry either 25 or 30..25 is big NO NO for me, sebab nmpk sangat cute...plus i loves big bag, ahahhahah

30 or 35?
I tried to carry both...and then hubby said--go for 35, sebab he can put his thingy in my handbag jugak :P fineeee, i don't mind, as a return for him sebab byrkan for my future speedy! Ahahahaha :))

Kak dee agreed on 35 also, so should i go for 35? Ermmmm well i still have time to think about it :)
Akak pun awal2 lagi suruh amek 35..
In term of design, i'm not so confuse..i can go either monogram or damier, preferable in Damier Ebene (DE)..
Sebab i have 2 in monogram designs and 2 in Damier Azur design, maybe kali ni utk Damier Ebene pulak? Plus the interior is in RED, i think it is so WOW! Don't u think so?

I have to decide dengan tekad, which one is my choice before i go to the boutique again.  It happen to one of my  kakak angkat...she always wanted Mulberry Bayswater, tapi on the day she want to buy her bayswater, she's still looks around, went to LV boutique, tiba2 jadilah dilemma, Bayswater or Speedy, then she decided to buy Speedy, -- sekali lagi dilemma bila kakak angkatku can't decide 25 or 30 sedangkan she's always wanted 30..at the end she bought speedy damier 25, which is so nice on her, :) well, she can buy another one if she wants :)

Cuma to me, i need to decide carefully, as i can't simply buy new handbag, and buy another new handbag next month, ahahahaha...pengsan My Nazmi :P

I will come back on the review --- 30 or 35, let's wait :)


Love
LNDANZMI

Sunday, 13 October 2013

Orchard Rd, with loves one :)



Harini ada wedding reception kat umah mak moi (besan mak)..
Siap2 after ayah balik from dialisis treatment, we all gerak dari rumah at 12 o'clock, berbekalkan rasa pasti heavy traffic kat Causeway, mak siap bawak bekal, ade kuih-muih lagi, kut la lapar sebab jammed lama sangat ke apa kan? Bagussss sgt :)

Cilok punye cilok, my nazmi bawak ikut jalan 'shortcut' ahahahaha..
Tak sampai pukul 1pm kami dh ada kat check point, hebat bukan? Ikut jalan mana ni? Ahhahaahah pastilah ia menjadi rahsia, ahahahah...

Kalau ikut jalan biasa nak masuk check point, memang CONFIRM 3jam baru clear kut? Bijaknya my Nazmi, *clapclap*

Habis wedding kat umah mak moi, we're decided to bring mak jalan2 skjp kat Orchard Rd...kebetulan today is sunday, so mmg happening la kat Orchard..we stopped dkt a few boutiques..
Mak tanye harga2 handbag kat along the street tu, Mulberry, Marc Jacobs, Mui Mui, Prada --- dan yang pastinya, harga semua EXPENSIVE...:))

Bila aku masuk LV boutique, mak relaks aje kat waiting section :) bijak mak...biasalah mak aku bukanlah cerdik pandai ala2 mak datin ke apa, diye cume surirumah sepenuh masa, sekolah pun takat biasa2 aje..but who cares? Dia mak aku...tapi dia tak jakun pun masuk butik2 mahal :) love u mom..
Bila aku tanye, 'mak nak ke handbag tu'? Mak jwb 'hishhh nak buat apa? Takyah lah mahal semua tu'...ahahahah..nasib baik mak jwb camtu, KALAU mak kata 'nak jugak'...
Hahahahaah *pengsan*

Sambil2 cuci mata, masuk butik ni, masuk butik tu, aku suh mak pilih kasut, sebab aku tahu mak suke kasut, handbag, and baju....hadoiii samalah mcm anak2 dia jugakkk...
Masa dh nak balik, mak suke kat satu kasut ni, ahahaha, yes! Akhirnya...
Aku nak belikan sempena birthday mak..mula2 mak taknak, then bila aku ckp, 'mak pilihla, adik bg utk harijadi mak'...eheheh baru mak pilih..perghh touching sungguh aku...:')
Bukan aku touching sbb aku belikan present tak seberapa tu utk mak, tapi aku touching dengan decision mak yg taknk susahkan anak2 dia, sentiasa fikir bnyk2 kali utk beli sesuatu..yes, she is the best mom! I love u so strong, emmuahhhhhh...
Mak pilih 1, aku pun pilih jugak, ahahahahah...:))
Lepak skjp kat starbucks, and we arrived home at 10pm...
Feels so right to be with the loves one, i love the moment when mom and daughter days out :)


Love
LNDANZMI

Wednesday, 25 September 2013

TTC Journey - HSG Result

Result HSG, berdebar...

2010...

Sambungan dari entry yang lepas..

HSG was done by Dr Abdul Rahman...
Sebelum start the procedure, doctor bgtahu a few things.

Dari apa yang doctor said, just relax and calm, jangan 'kemutkan' miss V as the procedure akan jadi susah sebab nak masukkan dye tu kene carik pangkal rahim. So, just seat back and relaks, eh? Ini bukan naik plane daaa nak relaks plak :P
2nd thing, as ape yg aku ingt, doktor bagitahu, it is easy to know whether our tube ok or not, sebab bila dye dimasukkan, a few minutes after that we will feel mcm cramp, or rase mcm senggugut..ok i can imagine how, sebab aku memang ada senggugut time period but not that serious sampai tergolek2 atau sampai kene inject kat bontot :P

Tapi apupun, nasib baik aku relaks time tu...;)

Bila dh siap tukar baju (mcm baju x-ray) aku kene baring atas katil besi, sojuk laa...tapi takpe, cepat2 habis, cepat siap, cepat tahu result.

As the procedure started, doctor baca Bismillah and bgtahu just relax ok, and aku pun ok aje :)
And tak lama lepas tu, doktor cakap 'alhamdulillah, senang je nak nmpk pangkal rahim'..
Tak lama lepas tu doktor tanye 'ada rase cramp tak?'..
Aku pulak selamba je jawap 'takde pun'...'tak ok kot?'...
'Takpe, takpe..belum tahu lagi..jap lagi tgk result k' kata doktor. Cool gile muke doktor tu :P

Siap salin baju, kene tunggu result kat luar..while waiting aku rase perut aku mcm cramp..ouch haaa tu diaaaa, rasa tu dah mai dahhhh...;)
Lama jugak kene tunggu, hubby pun sabar menanti, sibuk tanye how was it, how was it..aku kata ok je...

Kesimpulan dari HSG:

1) kene relaks
2)jgn terlalu panik fikir yang bukan2..
3) procedure HSG simple, kalau kita kelam-kabut atau takut sgt, it will delay the procedure, so kita fikir, nak cepat siap or nak lambat?
4) HSG tak sakit, simpan dlm kepala..jangan terlalu fikir apa yg org lain2 ckp, cuma prepare apa yang perlu.
5) tips penting : jangan tengok equipment apa yg bakal digunakan utk procedure tersebut, bila doktor/nurse dah suruh baring tu, sila baring, abaikan yg lain2...;)

Jeng jeng jengggg...

Masa kiteorg kene panggil dlm bilik doktor for the result review, both of us dah prepared, seriously we were discuss about it sebelum dtg and buat appointment lagi...so, kita dengar the reviews ok?



Love,
LNDANZMI


Sent from my iPhone

Friday, 20 September 2013

TTC Journey part 1

Sekadar mengimbau kenangan dalam usaha ber-TTC.

Diam tak diam dah bulan 9, ini pun dah towards the end of September...

Tahun depan 2014, pantas sangat masa berlalu...
Usaha ber-ttc masih diteruskan, makin giat...:)

My 1st check up was back in 2010, so dah hampir 3 tahun lebih...

Masa aku jumpe doktor Razana, dekat s13, actually she's general doctor, klinik tu pulak poliklinik keluarga, so my assumption was, mestilah doktor ni tahu bab2 perancangan keluarga. Heeee..naif sgt laaa :P

Bila tiba giliran aku...

Aku:'doktor, saya nak amek clomid' boleh tak?'...
Doc: 'ermm clomid?'..boleh, tapi clomid ni u kene amek masa 1st day of your menstrual, and...sebelum u amek, u kene buat HSG dulu, to check ur tube, (senyum)...
Aku: 'HSG'?
Sumpah aku tak tahu 'nate' apa HSG tu...korang tahu? Ermm mesti korang budak medik atau korang jugak salah sorang yg ber-ttc mcm aku kan? Kan? Heeee...
Doc: HSG ni dlm bahasa mudahnya nak check saluran tiub follapio samaada ok ke tak, so kalau takde apa2 masalah barulah I prescribe clomid atau ape yg perlu utk u, well...kalaulah tube u tak ok, u makan clomid pun tak jadi apa...'
Aku: Ooo...ok..so what is the next procedure?

Doktor Razana explained blablabla..
Important : the best time to do HSG is after menstruation, before ovulation. Between cd6-cd12...
Doktor Razana set kan my appointment kat Pusat Diagnostik..here's the details:

NR Pusat Diagnostik
10, Jalan Boling Padang E13/E, Shah Alam, 40100, Malaysia.
Contact Num: 03-55184930

Sebelum pergi, Aku call pusat diagnostik tu dulu untuk confirmkan appointment.
And it's fixed...
Bila hari yg ditunggu pun tiba :))
Excited? Nayyyy...
Sebelum aku and my Nazmi decided to proceed with all these, kami dah sepakat...whatever news yg kami tahu, kami akan bertenang...seriously? Baik atau buruk? InsyaAllah...

Jadi....berita gembira atau sedih?
Heheeeee, teetttttt :)

Tunggu next entry utk cerita selanjutnya :)


Love
LNDANZMI

Sent from my iPhone

Thursday, 19 September 2013

Testing

Hi,

This is test entry, test, test 1 2. 3

Heeee ^______^

Sent from my iPhone

Monday, 2 September 2013

Mama and Abah came back from Exeter after 4 months...

Harini flight mama and abah sampai KLIA at 1735hrs from London...Unfortunately, hubby tak dpt jemput mama and abah, so i took the responsibility...but aku tak drive, amek cab dari rumah, and sampai airport around 6pm...thought mama and abah akan sampai dulu, then tengok2 flight a bit delay..ok..
so at least bila abah and mama sampai aku dh ada kat airport, ok la kan..takdelah mak ayah yang kene tunggu aku pulak :P

Lama jugak tunggu, flight still tak landed lagi...tetiba dah rasa pening...ermm lapar la ni? ok, makan lepak kat hot & roll jap pekena Chicken Cheese Paratha..yummmsss..rasa mcm nk tambah order, ei tapi segan..cancel lah..satu pun cukup laaa...

Alhamdulillah, plane mama and abh landed safely...tup tap tup tap..lama jugak nk clear immigration and all that..sempat lah jugak aku perform solat maghrib dulu..oh ye, jauh dah surau KLIA tu, dulu next to KFC..and nearby cafe kat departure hall level 2 tu...tapi sekarang dah moved to level yang sama tapi dekat menara tinjau...laju2 aku jalan sebab risau nnt mama dan abh kene tunggu lama pulak...
Siap solat je, mama terus call and bagitahu mama and abh dah cleared everything...barang2 semua dah amek...alhamdulillah...:)

Dari jauh aku dh nmpk mama and abh from back side, sebab aku datang dari arah belakang...
1st thing aku rasa bila nmpk both of them...mama and abah really lost weight...ermmmm....
lama sangat tak jumpa, rindu kat mama and abah..tapi sekarang ni teknologi dihujung jari, kalau rasa nk tengok muke, skype saja lah :)
tapi seriously mama n abh nmpk kurus....before went back, kiteorg pekena teh tarik kat Malaysian Wok Cafe...abah mcm biasalah order Teh Tarik, mama pun..aku pun  hheeee....abah kata teh tarik kat sana tak sama dengan kat Malaysia, of course la kan...nmpk sangat abah mama rindu dengan teh tarik malaysia..heheheh...

Then abah n mama terus bukak cerita yang diyeorg lose weight..macam tahu2 je apa yang aku fikir...hehehe...:P 
abah kata weather kat sana sejuk so kurang sangat minum air....mama pun macam tu...
takpe, dah balik sini nnti skjp aje lah boleh gain weight..:) tak kisahlah lose weight ke gain weight yang penting sihat...kan?

ada ole2 mama, abah and ajlaa belikan dari Kota London :) best2 dpt souvenirs...sometimes barang tu tak perlu la besar atau mahal, cukuplah kecil namun ingatan tu yang penting...:D

abah n mama ajak pegi London, or holiday kat sana...ermmm awal2 dearest hubby dh cakap, not at the meantime atau bukan dalam masa terdekat ni...and aku rasa mcm dh ada plan utk oversea holiday next year...insyaAllah kalau dipermudahkan...
utk london or UK...maybe next next year since ajlaa and family pun lama lagi kat sana...

so, jom bukak souvenirs dari kota London...bubyeeee....



love,
linda


Thursday, 8 August 2013

He's officially working ashore... :)

selepas 2 bulan meninggalkan blog yang tak serupa blog ni..harini datang mood rajin nk update..:)

so bila refer kat tajuk post kali ni...yes, my dearest hubby dah secara rasminya berhenti dari belayar...
yayy or nayy? ermmm for the time being, i think it is a BIG YAAYYY...and insyaAllah ini adalah yang terbaik buat kami, :)  honestly, ia bukanlah keputusan yang mudah utk dia buat, utk kami agree bersama, tapi setelah 20 tahun belayar, mungkin this is the right time for him to stay ashore, memandangkan dia nak menceburkan diri dalam dunia pekerjaan yang lain.  Jadi, as a wife...aku sentiasa support dia 200% wahhhhh...

by the way, walaupun beralih pekerjaan, tapi bidang yg my Nazmi minat tetap berkaitan marine, oil & gas...
as long as he is happy with what he's doing, aku pun happy jugak :)
and our option are still open...maknanya kalau lepas ni my Nazmi nak belayar semula pun, i'm ok with it :)

semoga Allah permudahkan dan berikan yang terbaik buat kami, aamiin...



love,
linda
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...